Behandeling van angstklachten

 

 

Richten, Reguleren, Regie 

 

Behandeling van angstklachten is in eerste instantie gericht op de ondersteuning om naar je lichaam toe te gaan, je aandacht te kunnen sturen en richten. Dit kan op verschillende manieren, passend bij de persoon en situatie. Je kan hierbij denken aan beweging, aandacht en aanraking. Naar je lichaam toe gaan voelt soms als een grote stap en tegenstrijdig wanneer je last hebt van lichamelijke klachten. Toch is het heel belangrijk omdat je lichaam veel nuttige informatie omvat die je kunnen helpen om goed voor jezelf te zorgen.

 

Spanning en angst reguleren is een belangrijk onderdeel in de therapie. Dit zijn veelal praktische oefeningen die je thuis ook kunt toepassen. Het reguleren heeft niet als doel de angst of spanning volledig weg te nemen omdat deze nu eenmaal onderdeel zijn van ons bestaan. Maar eerder deze te leren bergrijpen en er mee om te kunnen gaan.  Wanneer angst en spanning hanteerbaarder worden ontstaat er ruimte voor andere gevoelens. 

 

Nieuwsgierig worden naar alles wat er in je lichaam gebeurt en hiermee vertrouwd te raken is een houding die je kunt oefenen. Het zal je helpen herkennen en begrijpen van de eigen lichaamssignalen en gevoelens.

 

De laatste stap is te kunnen reageren op wat je lichaam je vertelt en nodig heeft. Hierin regie te gaan ervaren en te voelen dat je een keuze hebt in je beweegpatronen en gedrag.